Ekonomi

BIST 100 endeksinde yıl sonu beklentisi nedir?

Hisse senedi yatırımcıları için oldukça dalgalı geçen ilk çeyrek, yatırımcılarını pek sevindirmese de borsadaki yukarı yönlü potansiyel devam ediyor.

Yılın ilk haftasında 5.704,83 puanla rekor seviyeye ulaşan BIST 100 endeksi, bu seviyeden başlayan düşüş trendi ile yüzde 12,6 değer kaybederek ilk çeyreği 4.812,93 puanda tamamladı.

Analistler, sarsıntıların şirketlerin bilanço beklentileri üzerinde baskı oluşturduğunu ve bu durumun borsanın olumsuz performansındaki ana unsurlardan biri olduğunu belirterek, seçim dönemine ilişkin belirsizliğin endeksin negatif yönde ayrışmasına neden olduğunu söylediler. küresel borsalar.

Söz konusu dönemde gelişmiş ülke borsalarına baktığımızda İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,4, ABD borsalarında yaklaşık yüzde 1,2, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 12,2 ve CAC 40 endeksi yüzde 12,2 seviyesinde bulunuyor. Fransa yüzde 13.1. kazanmak.

Sektörel bazda yılın ilk çeyreğinde tek kazanan yüzde 3,8 ile taş toprak olurken, en çok kaybeden yüzde 29,2 ile turizm oldu.

İlk çeyrekte en çok kazandıran hisse yüzde 55,9 ile Oyak Çimento olurken, yüzde 46,7 ile en çok kaybeden Aydem Güç oldu.

“Bu yıl beklentimiz BİST 100 endeksinin 6 bin 800 seviyelerine çıkması”

ATA Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, 2022’de borsanın dolar bazında yaklaşık iki kat getiri sağladığını hatırlatarak, seçimlerin yaklaştığı bu dönemde yüzde 10-15’lik kâr gerçekleşmelerinin normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Döviz Korumalı Mevduat (KKM) faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından yatırımcıların borsadan KKM’ye geçmesinin anlaşılır olduğunu belirten Gerz, bunun da borsada dalgalanmalara neden olan bir başka faktör olduğunu vurguladı.

2023 yılının borsa için dalgalı bir yıl olabileceğini düşündüklerini kaydeden Gerz, “Bu yılki beklentimiz BİST 100 endeksinin 6 bin 800 seviyelerine çıkması yani 0,900 aralığında diyebiliriz. Bölgesel olarak 6.500-7.000 puan.” söz konusu.

“Seçim öncesi portföyü çeşitlendirmeyi öneriyoruz”

Finansal okuryazarlığın en önemli kurallarından birinin ‘riski dağıtmak’ olduğunu vurgulayan Gerz, “Son zamanlarda hisse senedi teklifimizi biraz düşürdük. 100 liralık portföyde yüzde 25 hisse senedi öneriyoruz. Bunun nedeni mevduat faizlerinin yüzde 30’lara ulaşması. , Türk Lirasını sabit getirili bir yatırım alternatifi haline getiriyoruz ve bunu bir araç olarak görmeye başlıyoruz.” sözlerini kullandı.

Küresel çeşitlendirmeye önem verdiklerini belirten Gerz, bu nedenle portföyler için yüzde 35 oranında küresel tematik fon, yüzde 10 altın ve yüzde 10 eurobond önerdiklerini belirtti.

Seçimden sonra istikrarlı bir tablo ve daha sürdürülebilir bir ekonomik program ortaya konulursa yabancı yatırımcıların borsaya önemli bir biçimde gelme potansiyeline sahip olduğunu düşündüklerini kaydeden Gerz, “Yabancı yatırımcıların yatırımları sonucunda büyük ölçekli hisse senetleri yani BİST 30 ve BİST 50 payları ile BİST 100 endeksinde hedefimize ulaştık, ulaşacağını tahmin ediyoruz.” söz konusu.

“Deprem olmazsa seçime kadar piyasanın iyi olacağına dair genel bir beklenti vardı.”

Bilgi Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, yılın ilk çeyreğinde başlayan BIST 100 endeksinin, yaşanan sarsıntı ve ardından açıklanan tedbirlere rağmen küresel borsalardan olumsuz ayrıştığını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların her şeyi gölgede bıraktığını ifade eden Yılmaz, “Bilançolar iyi gelmesine rağmen depremler nedeniyle fiyatın fiyatlanmadığını gördük ve yatırımcının iştahı bozuldu. KKM faizinin yukarı çekilmesiyle birlikte gördük. sınırını aştı, risk iştahı azaldı.” söz konusu.

Yılmaz, sarsıntı olmaması durumunda piyasanın seçime kadar iyi olacağına dair genel bir beklenti olduğunu belirterek, sarsıntıların ardından alınan tedbirlere rağmen borsadaki dalgalanmanın seçime kadar devam edeceğini öngördüğünü söyledi.

2023 beklentilerinin seçim sonucuna bağlı olduğunu ve bu konuda farklı senaryoların olduğunu ifade eden Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci türe düşme ihtimali ile piyasada gerilim yaşanabileceğini ve kayıp bir dönem yaşanabileceğini söyledi. Mayıs ayının sonuna kadar.

Yılmaz, sektörel bazda bankacılığın hala ucuz olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde otomotiv, perakende ticaret ve ulaştırma sektörlerinin uygun olmasını beklediğini söyledi.

artuklu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu