Yaşam

Papa Joan’ın Dini Bir Törende Halkın İçinde Doğum Yaparak Kadın Olduğu Ortaya Çıkan İnanılmaz Hikayesi

Dünyada Roma Katolik Kilisesi’nin başkanları için kullanılan “Papa” tabiri ilk zamanlarda tüm piskoposlara verilen bir unvan iken günümüzde sadece Roma Piskoposu için kullanılmaktadır. Erkekler tarafından yerine getirilen bu görev, Hıristiyanlık dininde değerli bir yere sahiptir.

Peki tarihte bilinen tüm papalar erkekken? Papa kılığına giren Leydi Papa Joan’ın hikayesi gerçek mi yoksa uydurma mı?Bu yazımızda sizler için Papa Joan’ın inanılmaz hikayesini araştırdık.

Papa Joan’ın hayatı hakkında birçok farklı kaynak ve söylenti bulunsa da en yaygın bilgilere göre Joan, 9. yüzyılda İngiltere’den sürülmüş bir ailenin kızı olarak Almanya’da dünyaya gelmiştir.

Bu yaşlarda Birçok kadın kolayca öldürüldü, dini inançları bahane edilerek çeşitli eziyetler yapıldı.ve ortaçağ kilisesi için güçlü bir tehdit olarak görülüyordu.

Kadın olmanın dezavantajlarını fark eden Joan, on iki yaşındayken erkek gibi görünmek isteyerek erkek gibi giyinmeye başladı. Ayrıca erkek gibi davranıyordu.

Bir misyoner olarak okumak isteyerek, bir erkek olarak onlara katıldı ve kendisine “İngiltere’den Joan” ve “Joan of Mainz” isimlerini verdi.

Geniş cübbe giyip erkek gibi davrandığın için kimse onun bir hanımefendi olduğunu bilmiyordu.

Manastırda büyük başarı elde ettikten sonra gezici Hıristiyan misyonerlere katılarak Atina’ya gitti. Burada din ve ideoloji eğitimi aldı.

O zamanlar Atinalı Hıristiyan din adamlarının sakal geleneği vardı ve Joan’ın aslında bir kadın olması ona zor anlar yaşattı. Bu yüzden Joan, sakalsız olmanın sorun olmadığı Roma’ya gitmeye karar verdi.

Burada Joan, “John Anglicus” adını kullanarak Benedictine Manastırı’na girdi. Çeşitli alanlardaki bilgisi ve güçlü insan ilgisi ile rahiplerle dostluk kurdu ve geniş bir çevre kazandı. Bunun gibi Yetenekleri fark edilince kısa sürede rahip oldu.

Rahip olmasının hemen ardından, Roma Katolik Kilisesi’nin merkezi idari birimi olan Curia’ya sekreter olarak atandı. Daha sonra kardinal oldu.

853’te Papa IV. Leon’un ölümüyle birlikte Joan (John), hem Papa’ya yakın olması hem de çok bilgili olması nedeniyle yeni papa seçildi.

8. John adıyla papalığa başladı ve görevini iki yıl beş ay dört gün sürdürdü.Bu dönemde kilise reformları, barış anlaşmaları ve kültürel faaliyetlerle kiliseye katkıda bulundu.

Rivayete göre Joan, görevi sırasında hizmetlilerinden birinden hamile kalmış ve bu durumu dokuz ay boyunca saklamayı başarmıştır.

855’te Aziz Petrus Kilisesi’nin dışındaki bir kortejde yapıldı. Dini bir tören sırasında doğum sancıları başlayınca çocuğunu doğuran Joan’ın kadın olduğu o zaman anlaşılır.

Joan’ın doğum yaptıktan sonra öldürüldüğü kesin olsa da nasıl öldürüldüğü tartışmalıdır.

Bazı rivayetlere göre Kardinaller hem Joan’ı hem de yeni doğan bebeğini taşlayarak öldürdüler.Diğer bir rivayete göre ise kalabalık onu ve bebeğini atların arkasına bağlayarak şehirde dolaşarak öldürmüştür.

Papa VIII. Joan’ın öldürülmesinden sonra adı papalar listesinden silindi.

Joan’dan 17 yıl sonra tahta çıkan ve “John” adını almak isteyen bir papa. Yuhanna durumunda, VIII. John’un eksikliği fark edileceğinden, bir önceki John’un (Joan) numarası, adının başından alınarak yeni papaya verildi ve Yine aynı isimle yeni papa, “VIII. John’du.

Papa Joan hakkında söylenti denilse de Rahip Jean de Mally, Rahip Martin Polonus ve ünlü İtalyan hümanist Bocaccio, eserlerinde Papa Hanım Hanım’dan bahsetmiştir.

Dahası 8. Joan, tören sırasında öldürüldüğü yere gömülmüş ve buraya anne ve çocuğu temsil eden bir heykel ile bir mezar taşı dikilmiştir. Bu taşın üzerinde “Petre, Pater Patrum, Papisse Prodite Partum” (Baba, Babaların Babası, Kadın Papanın Çocuk Doğuran İhaneti) yazıyordu ancak 16. yüzyılın sonlarında yaşayan Papa V. Joan’dan hiçbir iz kalmadı. yırtıldı ve parçalandı.

Tarihte “söylenti” olarak geçse de Joan’ın ve papa seçilecek kişinin burada çıplak oturmasının ardından boş bir koltuk üretildi. testislere bakılmaya başlandı.

Kaynaklar: World History Encyclopedia, Britannica

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu