Yayın yasağının gündeme gelmesi sonrası vatandaşlar internet üzerinden hususa ait araştırmalarını sürdürmeye başladı. Yayın yasağının ne demek olduğunu ve nasıl verildiğini merak edenlerin sayısı artmaya başladı. Pekala yayın yasağı nedir, ne demek? Yayın yasağı neleri kapsar? Yayın yasağı nasıl verilir? İşte yayın yasağı hakkında tüm ayrıntılar…
Yayın Yasağı Nedir, Ne Manaya Gelir?
Yayın yasağı, haber niteliği taşıyan bir olayın televizyonlarda ya da medya kuruluşlarınca paylaşılmasına, yayınlanmasına ve işlenmesine müsaade verilmemesi durumudur. Türkiye’de yayın yasağı hakkında getirilen kararları Radyo Televizyon Üst Heyeti (RTÜK) vermektedir. Yayın yasağında haberlerde resmi makamlar tarafından adres, bilgi yada kullanılan araçların ayrıntıları verilmedi sürece haber içerisine eklenmesi yasaktır. Bu cins durumlara kriz anı denirken, yayınlanması da yasak olarak tabir edilir. Toplumda sansasyon yaratacak haberlerin haber bültenlerinde paylaşılmaması gerekmektedir.
Yayın Yasağı Neleri Kapsar?
Yayın yasağı, bir patlama sonucu ortaya çıkan imgelerin (kan, yaralı, ölü bv.) rastgele bir kanalda yayınlanmasını engellemeyi hedefler. Kriz anları, yayınlanması yasak durumlardır. Şiddetli bir olayın gerçekleşmesi sonucu RTÜK, medyada bu durumların yansıtılmaması için yayın yasağı getirir. Bir bomba patlaması ya da ağır bir kaza olması durumunda, haber bültenleri gelen yayın yasağı ile imgeleri yayınlayamaz.